Vesti

IN MEMORIAM: ZORAN PANTIĆ "BRKA"

Zoran Pantić BrkaRukovodilac lovočuvarske službe Zoran Pantić iz Padeža, preminuo je 29.06.2015.god. u Kruševačkoj bolnici na Internom odeljenju na 3 spratu u sobi br.12.


SAHRANA ĆE SE OBAVITI 01.07.2015.GOD. NA GROBLJU U PADEŽU U 14 SATI.

 


Kruševački lovočuvar Zoran Pantić Brka već 14 godina ponosno drži mesto u Ginisovoj knjizi rekorda

Mega Brka

Zoran Pantić BrkaKada je pre 14 godina osvojio prvo mesto na manifestaciji „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ u Kaleniću, Zoran Pantić nije ni slutio da će ga posle nekoliko dana posetiti dopisništvo Ginisove knjige rekorda iz Novog Sada.


- Dok šetam šumom obmotam ih oko ušiju da ne bi plašio divljač i ljude - kaže u šaljivom tonu lovočuvar Zoran Pantić Brka iz Padeža. - Sada su dugi 90 centimetara, a 1991. kada sam upisan u Ginisovu knjigu rekorda bili su dugi 110 centimetara.


A sve je počelo 1986. godine kada je Brka kao član KUD-a „Polet“ iz Padeža nastupio na manifestaciji „Prođoh Levač prođoh Šumadiju“ takmičeći se za „Naj-brk Šumadije“. Iako nije ostvario zapaženiji rezultat, susret na manifestaciji i utisci koje je poneo inspirisali su ga da počne da pušta brkove. Već sledeće godine Zoran je na istoj manifestaciji zauzeo treće mesto, a 1988. postao je „Najveći brk Šumadije“ i tu titulu drži već 17 godina.


Septembra 1991. po dolasku sa vojne vežbe, Brka je ne izmerivši dužinu svojih brkova, otišao u Kalenić na takmičenje. Tada je saznao da je sa dužinom 110 centimetara postao najbrkatiji čovek na svetu. Podatak je vrlo brzo dospeo do redakcije dopisništva Ginisove knjige rekorda u Novom Sadu, pa je Brka istog momenta postao član Ginisove ekipe najboljih i najupešnijih.


- Odjednom počele su da dolaze televizijske i novinarske ekipe iz Novog Sada, Leskovca, Beograda, Niša… Susreti sa njima bili su jako zanimljivi. Sa KUD-om sam odlazio na manifestacije po Bugarskoj, Italiji, Rumuniji, Makedoniji, Poljskoj… i svuda gde sam se pojavio ljudi su želeli da se slikaju sa mnom - priseća se Brka.


Od tada je prošlo 14 godina, a Brka je postao svojevrsna maskota u svom selu. Na gotovo svim manifestacijama koje se organizuju u Padežu Brka je posebna atrakcija. Dok jaše na konju na čelu kolone Padeških vitezova za vreme Bele nedelje, ili predvodeći srpske hajduke pred kojima su Turci popadali (po čemu je selo i dobilo ime Padež), spontano nas kopka i pitanje: Kako reaguju žene dok gledaju ovako izražen simbol muškosti?


- Tu nema pravila. Neke ih vole, neke ne vole. Sve po ukusu. Ako želite da isprobate kako bi vam stajao ovaj imix znajte da kvalitetni brkovi traže često održavanje. Ja konkretno moram da ih perem nekoliko puta dnevno. No, to više i nije važno. Sad više i ne znam kako bi mi izgledao jedan dan bez njih - kaže Brka.

N. Nicović

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANUVrh strane