Vesti

Lov na prepelicu i divlju patku

Početak septembra označava polovinu sezone na najmanju poljsku koku i najlepši letnji lov. Takođe donosi radost svim ljubiteljima lova na divlje patke, koji sa svojim istreniranim psima željno iščekuju početak lova i pokazivanje svojih, kao i veština vernih ljubimaca.

Ustajanje u cik zore i oblačenje gumenih čizama, dok psi nervozno cvile ispred svojih kućica, jer kao da imaju neki kalendar kao dar prirode, dobro je poznat ritual svim lovcima.

Septembarska jutra koja su već osetno svežija, i obilnija rosa, naterali su sve popularniju lovnu divljač kod nas da zaklon traži u poljima kukuruza. To dodatno otežava posao kako lovcima, tako i lovačkim psima, što ovom sportu daje dodatnu draž, kaže lovac Vladimir Mijajlović.

Kada je lov na ovaj ili bilo koji drugi način otežan, višestruko treba obratiti pažnju na bezbednost svih učesnika, uključujući i pse, kako se ne bi desila neka nemila situacija.

U Lovačkom udruženju “Kruševac” su se pobrinuli da svaki lovac koji je uplatio lov za tekuću lovnu sezonu, uz lovnu kartu dobije i obeležavajući prsluk.

Dobro poznat i proveren metod lova na prepelice, gde se lovci kreću u liniji i gađaju samo ispred linije kretanja daje rezultate, samo je malo teže onima koji moraju sa psima ući u polja sada već dosta visokog kukuruza kako bi prepelice naterali u let. Zato se za takve zadatke biraju lovci koji imaju malo više iskustva.

Lovačko udruženje ove godine će se pobrinuti da pred početak glavne lovne sezone, na fazana i zeca, u svoja lovišta unese između 4.000 i 4.500 fazanske divljači. Takođe valja napomenuti da su u reprocentru za divlju svinju “Jasikovac”, stigle prve prinove ove divljači koje će blagovremeno biti poštena u lovište.  

 

„DOBAR POGLED I MIRNA RUKA“

Dragoljub Đokić Gagi

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANUVrh strane