Vesti

Obnovljen fond divljači u lovištu „Rasina“

Lovačko udruženje Kruševac, dobrim gazdovanjem, trudi se da obezbedi lovcima divljač i za predstojeću lovnu sezonu. Zbog toga je krajem februara, od sopstvenih sredstava, kupljeno i uneto 1.000 fazana i koka za reprodukciju (u odnosu 4:1 u korist ženki). To je prvo ovogodišnje unošenje fazanske divljači fazanske divljači, kažu u Udruženju.
U planu je da se krajem septembra ili početkom oktobra unese još 2.000 jedinki ove divljači.

- Nabavka zečije populacije i dalje je jako problematična iz poznatih razloga – drastično je smanjena populacija zeca u lovištima gde se organizuje hvatanje i prodaja ove vrst divljači - ističe predsednik LU Kruševac Vladimir Kostić.
Posle završene sezone, lovci su imali pune ruke posla – popravljanje i izgradnja hranilica i iznošenje zrnaste i kabaste hrane za krupnu i sitnu divljač. Blaga zima doprinela je da dosta divljači opstane, učestalim akcijama smanjen je i broj predatora koji takođe utiču na opstanak lovne divljači.

- Lovci se zalažu i za očuvanje prirodne sredine kao i negovanje lovne kulture. Kodeks lovaca je putokaz i oslonac njihove savesti za moralno ponašanje i odnos prema priprodi, divljači, oružju kao i njihovim vernim pratiocima – lovačkim psima.

U dve odvojene lovne manifestacije, u Ribarskoj banji koja je imala lovno-turistički karakter, i u Kaoniku koja je postala već tradicionalna, dokazano je da u lovištu „Rasina“ ima dosta vukova i zato se naredne godine očekuje prava „najezda“ kako domaćih tako i stranih lovaca, ističu u Udruženju.

Sada je vreme lovostaja, tako da lovočuvarska služba je aktivana neprekidno, zbog mogućih lovokrađa, dodaje rukovodstvo LU Kruševac.

„Dobar pogled i mirna ruka!“
Dragoljub ĐOKIĆ Gagi

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANUVrh strane