Vesti

Održana redovna Skupština Lovačkog saveza Srbije

Skupština LSS 26.marta 2016.godineU Beogradu je 26. marta, u Domu Narodne skupštine, održana redovna godišnja Skupština Lovačkog saveza Srbije. Od ukupno 153 delegata, kvorum za održavanje sednice činilo je njih 104. Sednici su prisustvovali i predsednik Lovačkog udruženja Kruševac Vladimir Kostić, podpresednik Mileta Čović,  predsednik Skupštine Miroslav Zdravković  i PR pomenutog Udruženja Dragoljub Đokić, koji je i član Komisije za odnose sa javnošću Lovačkog saveza Srbije.

Predsednik Skupštine, Uroš Đoković, pozdravio je prisutne, da bi zatim minutom ćutanja bila odata počast preminulim i nastradalim lovcima.

Na dnevnom redu bile su četiri tačke. Jedna od aktuelnih tačaka bila je primena i ocena valjanosti aktuelnog Zakona o oružju i  municiji, tj. kako će se primena ovog Zakona odraziti na same lovce. Dr Branislav Živković je rekao da primena ovog Zakona vodi ka uništavanju lovstva, oružarske i lovne privrede i streljačkog sporta. Obrazloženje je da lovci moraju biti podvrgnuti detaljnom lekarskom pregledu (kao za kosmonaute), kao što je predviđena i obuka rukovanja oružjem (kao za specijalce), što predstavlja i veliki finansijski namet. U vrlo brzom roku od početka primene ovog Zakona ispoljile bi se sve njegove loše strane, kao i teško sagledive posledice po budžet Republike Srbije, gde bi se šteta iskazivala u milionskim ciframa na godišnjem nivou, jer u Srbiji aktivno ima preko 80.000 lovaca koji moraju da plate lovnu kartu u iznosu od 1.000 dinara, a kada se to  pomnoži dolazi se do sume od 80.000.000 dinara samo za jednu godinu. Na to treba dodati još i 50.000.000 dinara koje država uzima od lovačkih udruženja na ime korišćenja lovišta.

Ukoliko se Zakon  i njegovi pravilnici sprovedu u delo, budžet Republike Srbije ostaće bez ovih prihoda. Zato su formirane dve komisije, koje će predvoditi predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz i dr Branislav Živković, koji će pozvati Vladu I Skupštinu Republike Srbije da preispitaju pomenuti Zakon.

Takođe je bilo reči i o predstojećoj sednici FACE-a, koja će se održati 7., 8. i 9. aprila u Beogradu i na kojoj će učestvovati 35 lovačkih saveza iz Evrope.

Po završetku sednice organizovan je i koktel u Velikoj sali Narodne skupštine.

Dragoljub Đokić Gagi

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANUVrh strane