Vesti

Okončan i ovogodišnji lov na poljsku divljač, zeca i fazana; počeo na divlje svinje

Lov 2015

Okončan je i ovogodišnji lov na poljsku divljač, zeca i fazana. Kako većina nas lovaca sezonu lova na zeca i fazana naziva glavnom lovnom sezonom, možemo samo pretpostaviti koliko značaja pridaju ovoj vrsti lova.

Svi strastveni lovaci najviše uživaju loveći ove dve vrste divljači sa svojim vernim ljubimcima. Međutim, već prvog lovnog dana je uočeno da zečeva ima drastično manje u odnosu na prethodne godine. Da li su tome, pre svega, doprineli loši meteorološki uslovi usled promene klime, sve češća upotreba pesticida u poljoprivredi ili nedovoljno unošenje ove vrste divljači (zec), kao i sve učestalija pojava noćnog krivolova koja desetkuje kako zeca tako i srneću divljač, a što je nažalost sve češća pojava u većini lovišta, pokazaće vreme. Takođe i neodgovran odnos samih lovaca prilikom lova je jedan od glavnih faktora zašto zeca imamo sve manje, pa ga u nekim sekcijama ima čak toliko malo da se slobodno može reći da je na samoj ivici istrebljenja.

Ipak, nije sve tako crno. I ove  godine Lovačko udruženje Kruševac se potrudilo, u dva navrata, da unese fazansku divljač, tako da je lovačkog uzbuđenja, kako za nas tako i za naše verne pomagače, bilo koloko toliko.
Još jedna dobra vest je i to da nije bilo nemilih situacija tokom izvođenja lova u poslednje dve nedelje oktobra, kada se lovila crna divljač, tako i prilikom lova na sitnu divljač, na šta u velikoj meri utiče i to što ogroman broj lovaca nosi obeležavajuće prsluke ili delove garderobe.

Lov 2015

Pošto je počeo lov na divlje svinje mi, lovci, ovom prilikom još jednom apelujemo na sve druge lovce da se i ubuduće ponašaju ovako odgovorno, tim pre što se u ovoj vrsti lova koriste dosta jača punjenja i tipovi oružja i municije.

Do sledećeg viđenja, dobar pogled i mirna ruka!

Dragoljub Đokić Gagi

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANUVrh strane