Vesti

Prihrana divljači i lov predatora

Lovci nesebičnim zalaganjem tokom hladnih zimskih dana i ove godine potvrđuju da su pravi zaštitari divljih životinja, spovođenjem akcija prihrane divljači i organizovanog lova na predatore.

Već početkom godine pojavio se i značajniji sloj belog pokrivača koji život otežava svima, a posebno divljim životinjama.

– Da bi obezbedili opstanak i olakšali preživljavanje na niskim temperaturama u vreme kada je teško doći do hrane, lovci svakodnevno vrše prihranjivanje svih vrsta divljači – kaže lovac Vlada Mijajlović iz Velike Keuševice.

U lovištu „Rasina“ iz godine u godinu izgrađuje se sve više hranilišta, kako za gajene vrste divljači, tako i hraniliša i solišta za srneću i crnu divljač. Tako lovci svih 40 sekcija Lovačkog udruženja Kruševac već od prvih mrazeva u lovište iznose značajne količine kukuruza, ovsa i ječma za prihranu fazana, jarebica i zeca, kao i sena za srneću divljač, i u sekcijama gde je stalno prisustvo divljih svinja uveliko se iznosi kukuruz na ustaljena hranilišta prilagođena ovoj vrsti divljači.

Napomenimo da je u toku i zimski lov na predatora tokom kojeg se smanjuje negativan uticaj pre svega lisica i šakala na populaciju zeca koja je u proteklih nekoliko godina u konstantnom opadanju, a što smo pomenuli u prethodnim tekstovima. Kako kaže stara poslovica da „na snegu svaka zverka pokaže svoj trag“, većina lovaca je primetila u lovištu sve više tragova lisice i šakala.

“Dobar pogled i mirna ruka”

 Dragoljub Đokić Gagi

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANUVrh strane