Vesti

Tribina Lovačkog udruženja "Kruševac" povodom zarazne bolesti tularemija

Tribina LU

Rukovodstvo Lovačkog udruženja Kruševac organizovalo je, u Velikoj sali Doma sindikata, aktivnu tribinu povodom zarazne bolesti TULAREMIJA (glodarska bolest).

Sve prisutne lovce i građane koji su bili prisutni, pozdravio je predsednik Lovačkog uzdruženja Kruševac Vladimir Kostić. Po rečima upravnika Lovišta „Rasina“ Milomira Civića, ova opaka bolest prvi put je ove godine uočena i to u selu Jablanica, zbog čega je i organizovana  tribina sa ciljem da upozna lovce sa opakom zaraznom bolešću.

Na tribini su govorili Zoran Debeljak, specijalista u oblasti zaraznih bolesti iz Instituta Kraljevo, kao i dr spec. epidemiolog Predrag Pavlović iz Zavoda za javno zdravlje Kruševac. Takođe su bili prisutni dr vet. med. Dragan Janić, specijalista kliničke patologije mesojeda, dr vet. med. Ivan Duraković iz Kruševca, kao i veterinaski inspektor Boban Mirčetić.

Tribina LU

Tularemija je primarna bolest divljih životinja, prvenstveno glodara (zečevi, miševi, pacovi, kunići, veverice itd.). Sa divljih životinja može se preneti i na domaće životinje (ovce, konje, pse, mačke i živina), kao i na ljude. Ljudi se najčešće zaraze ubodom krpelja ili direktnim kontaktom sa obolelom životinjom, kao i indirektno konzumiranjem hrane, vode i inhalacijom prašine.

Postoji nekoliko vrsta tularemije i najčešće one ulaze kroz kožu ili sluznicu. Svaka vrsta ove bolesti ima  specifične simptome. Prenos bolesti sa čoveka na čoveka nije moguć.

„DOBAR POGLED I MIRNA RUKA“

Dragoljub Đokić Gagi

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANUVrh strane