Vesti

Završena glavna lovna sezona na poljsku divljač, ali sa nesrećnim događajima…

Lovci sekcije Jasika
Lovci sekcije Jasika

Opšti utisak ove sezone lova na sitnu divljač pokvarila su dva nesrećna slučaja koja su se dogodila u toku samog lova na fazana.

Povodom ovih nemilih događaja rukovodstvo Lovačkog udruženja Kruševac urgentno je zakazalo sastanak u Sali Mesne zajednice Bivolje, na kojem su bili prisutni predsednici svih 40 sekcija. Sve prisutne lovce pozdravio je predsednik Udruženja Vladimir Kostić i zahvalio se na ovako velikom odazivu, upoznavši ih sa ovim proteklim nemilim događajima. Zatim je reč dao instruktoru za rukovanje lovačkim oružjem streljanje “Metak” Đorđu Stankoviću, koji je još jednom podsetio lovce kako najbezbednije rukovati sa oružjem. Prisutnima se ispred PU Kruševac obratio Zoran Simić i naveo četiri osnovna pravila što se tiču korišćenja vatrenog oružja:

Svaki lovac mora biti svestan svoje mete

Proveriti da li je oružje napunjeno

Ne okretati oružje prema onome što ne želimo pogoditi

Držati prst van obarača.

Ovom prilikom, putem slajdova, prikazano je pravilno i nepravilno ponašanje lovaca pre početka samog lova, tokom, kao i po završetku lova.

U medijima su sve češće vesti koje govore o nesrećama u lovu širom Srbije. Čini se da ni sve mere bezbednosti koje se preduzimaju ne donose rezultate. Da li je u dva poslednja slučaja koja su se dogodila u LU „Kruševac“ bio presudan ljudski faktor, nesavesno rukovanje oružjem, loša organizacija lova, nepoštovanje mera bezbednosti ili slaba vidljivost, ostavićemo da razmatra neko ko je stručan za to. Svejedno, nesreće i teška povređivanja u lovu ne prestaju da se dešavaju. Kako nam tek predstoje dva meseca grupnog lova na crnu divljač, apelujemo na sve lovce i učesnike u lovu, da sa najvećom pažnjom i koncentracijom vrše odstrel, zato što nikakav trofej ne može da opravda gubitak života i narušavanje zdravlja!!!


GagiI lovac i novinar: Dragoljub Gagi Đokić, naš dopisnik

I pored skraćene lovne sezone (na zeca), zeca je sve manje u našem lovištu. Šta je tačan razlog ovako male brojnosti zeca, možemo samo da nagađamo. Ali čini se da je nekoliko faktora značajno uticalo na smanjenju brojnosti najpopularnije divljači u našim lovištima. Obilne prolećne padavine, koje se naročito ističu prethodnih nekoliko godina, a koje se poklapaju sa periodom kada je kod zeca najizraženija produktivnost. Sve šira primena hemikalija u poljoprivredi, epidemija tularemije, veliki broj prirodnih neprijatelja, na prvom mestu lisica a kao i krivolov, osnovni su razlozi ovako male brojnosti zeca. Bar na neke od njih možemo da utičemo i smatramo da stručna služba u saradnji sa svim lovcima L.U. „Kruševac“ može da pokrene sveobuhvatnu akciju povećanja brojnosti zeca u našem lovištu.

Dobar pogled, mirna ruka.

Dragoljub Đokić Gagi

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANUVrh strane