Vesti

УСКОРО ЧИТАВ ХЕКТАР ПОД ВОЛИЈЕРОМ

Ловачко удружење „Крушевац“ из Крушевца, газдује ловиштем Расина, укупне површине 72.179 хектара. У ловној 2021/22. години, број чланова је око 1.450.

Од дивљачи се лови: срна, дивља свиња, фазан, зец, дивља патка, дивља гуска и шљука, а од предатора шакал, лисица, дивља мачка и куна.

У ловној 2021/22. години, у ловиште је насељено 2.000 фазана за лов у октобру и 1.000 фазана за репродукцију у марту.

Ловачко удружење има репро-центар за узгој дивљих свиња, из кога се сваке године у отворено ловиште насели око 20 назимета.

У току је припрема за почетак изградње волијере за узгој фазана, површине око један хектар, која ће бити у близини ловачког дома и репро-центра за дивље свиње.

Популација зеца је ове године у благом порасту и стање фазанске дивљачи на терену је стабилно.

Популација дивљих свиња и срнеће дивљачи је у значајном порасту, који прати и повећани број одстрељене дивљачи. .До половине новембра према писаном извештају Стручне службе одстрељено је 36 срндаћа, 58 грла дивљих свиња. Очекује се, да ће одстрел дивљих свиња, до краја ловне сезоне, бити преко 100 грла.

Такође, број предатора у ловишту је повећан, пре свега лисица, а и шакал је из године у годину све више. Из тог разлога је изграђен већи број стабилних чека за чекање предатора. Такође, изграђен је и велики број стабилних чека за лов срнеће дивљачи и дивљих свиња.

У ловиште се износи и велика количина хране, како за дивље свиње, тако и за срнећу дивљач.

 Миломир Цивић

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANUVrh strane