Vesti

Dolijali vuk i tri lisice

Četvrtu godinu za redom, sekcija Kaonik, pod pokreviteljstvom Lovačkog udruženja Kruševac, organizovala je lovnu manifestaciju pod nazivom „Zlatni vuk Kaonika“.

U dobro organizovanom lovu lovaca Lovačkog udruženja Kruševac i njihovih gostiju iz Pirota, Novog Sada i Pančeva odstreljeni su vuk i tri lisice.

Dobrom blokadom terena od Čokotinog Brda, Kaonika, Velikog Šiljegovca, Sušice, Crkvine i drugih sela, strpljivim čekanjem, lovci su ovoga puta nadmudrili vuka.

„Lovačku sreću“ imao je Svetislav Ivanović, iz sela Crkvine, odstrelivši vuka između sela Sušice i Crkvine, na potezu zvanom „Veliki lug“.

- Čuo sam lavež kerova, nešto gone, nisam mogao ni da pretpostavim da je to vuk „gorski car“ koji se pred njima Odstreljeni vukizvlači. Iz gustog dela nevelike šume, na nekih 50 metara od mene, pojavljuje se vuk. Brzo sam odreagovao i opalio prvi hitac. Zatreturao se i nastavio dalje prema meni. Dobio sam ga (lovački izraz) tek iz drugog hica. Pao je… Sav srećan, oprezno, krećem prema njemu i ponovo punim pušku. Za svaki slučaj… - kaže Svetislav.

Lovačku sreću nisu imali lovci, gosti iz Novog Sada i Pančeva koji su pucali na šakala.

Rukovodstvo LU ističe da su prošle godine na ovom potezu vukovi upadali u seoske pojate sa ovcama i nemilosrdno ih poklali. Zato ovo Udruženje i pokušava da ih drži pod kontrolom, propisanim zakonom o lovstvu kojim je tačno utvrđen godišnji plan odstrela vuka, što znači da lovci nisu istrebljivači ovih divljih životinja. Prema proceni lovnih stručnjaka, u lovištima Srbije ima oko 1.200 vukova, dok se godišnje odstreli oko 150.

Neostvareni san ogromne većine od 100.000 lovaca, u Srbiji, je trofej vuka…

A manifestacija „Zlatni vuk Kaonika“ završena je tradicionalno – lovačkom zabavom, uz međusobne priče, muziku i lovački gulaš koji se valjda samo za ovakve prilike ovako dobro priprema…

„Dobar pogled i mirna ruka“

Dragoljub Đokić Gagi





<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU



Vrh strane